Hallå där…

Hur går det på jobbet då? Tackar som frågar!

Mycket bra, men fullt upp.  Medan jag skriver texter från förra veckans mässa och förbereder mig inför denna veckans mässa kan ni läsa det här lilla reportaget om mig. 

Borgeby Fältdagar var en strålande tillställning och nu hoppas vi att Brunnby Lantbrukardagar blir det samma. Följ oss gärna på Facebook, jag utlovar livesändningar från Brunnby i klass med succén från Borgeby.

Foto: Carolina Wahlberg

Min vecka 25

God morgon!

Helgen har spenderats hemma i Dalsland med examensfirande och sol. Andra veckan på jobbet inleds i dag. Känns som om jag varit där i en evighet redan, det brukar vara ett gott tecken. Det blir en kort vecka även denna veckan, känns som att det kännetecknat hela denna våren. Jag ser fram emot midsommar, den kommer tillbringas i Skara med mina saknade kompisar från Uppsala. Nu kikar vi på vad som händer innan midsommarhelgen inleds.

Veckans planer

Måndag till torsdag består av jobb. Mestadels kommer jag vara på kontoret i Örebro, men den preliminära planeringen ser ut att bjuda på två reportage på annan ort. Tanken är också att vi ska planera inför sommarens två mässor som jag ska jobba två. Det är Borgeby Fältdagar som ligger närmast i tiden, redan nästa vecka. På torsdag kommer pojkvännen  ner till Örebro för att hälsa på och jag håller på att kolla över restaurangutbudet i stan. På fredag åker vi gemensamt söder ut för att fira midsommar på varsitt håll.

Veckans redovisning

Som ni vet var det egentligen förra veckan, men nu är examensarbete redovisat. Det är en lättnad! När jag fixat till kommentarerna från min handledare är det äntligen klart. Jag har skojat mycket om det första veckan på jobbet, det är skönt att skriva texter på en timme istället för att hålla på med dem i ett halvår.

Veckans restaurang

På torsdag kommer min pojkvän ner till Örebro för att hälsa på innan vi på fredag gemensamt åker söder ut. Jag ska boka en restaurang i Örebro är tanken, jag vill hinna prova så många som möjligt i sommar och då gäller det att ligga i. Först ut tror jag får bli Kungsgatan 1,  jag är löjligt svag för grillad banan med choklad och deras lät fantastisk.

Min vecka 24

God morgon måndag och god morgon Örebro!

Igår kväll anlände jag till den lägenhet jag ska hyra i sommar. Jag hann komma i ordning och hitta till den närmsta Ica-butiken för att slänga ihop en somrig middag. Min kille sov kvar i natt som för att hålla mig sällskap och åkte mot Stockholm nu på morgonen. I dag blir fokus på första dagen på jobbet och lära mig hitta i min nya stad. Vi kikar på vad veckan bjuder på i övrigt.

Veckans planer

Måndag, tisdag och onsdag bjuder på jobb. På onsdagkväll åker jag mot Uppsala för att på torsdag redovisa mitt examensarbete. Det känns galet att den dagen snart är här. På kvällen ska jag passa på att fira min fina kompis Louise som fyller år, det kan bli en flaska cava då vi har mycket att fira. På fredag morgon hoppar jag på tåget igen för att åka tillbaka till Örebro. Helgen kommer tillbringas i Dalsland för ännu ett examensfirande, men denna gången inte min examen.

Veckans jobb

Vad ska jag då hitta på hela sommaren i Örebro? Jag ska jobba på Jordbruksaktuellt! Jag ska med andra ord skriva om allt från djur till maskiner, växtodling och livsmedel. Det känns fantastiskt roligt och spännande! Det kommer bli utmanade och lärorik sommar. Häng med på hemsidan så får ni se vad jag hittar på.

Veckans redovisning

På torsdag är en stor dag, det är dags att presentera exjobbet för examinatorn samt andra berörda och intresserade. Det känns pirrigt, men mest ser jag fram emot det. Jag är väldigt uppfylld och inne i exjobbet efter de senaste veckorna när det är det enda jag gjort. Det ska bli skönt att få ur mig allt och kunna släppa det lite sedan. Med största sannolikhet kommer det vara en del att fixa efter redovisningen, men i det stora hela är det klart.

Agronomringen, sommarlov och ett stort tack

Nu sitter äntligen agronomringen där den ska! 🌟

Det har varit en paus på Youtubekanalen för jag har haft fullt upp med att skriva min sista tenta, lämna in examensarbetet och gå på bal! Jag berätta mer om detta i veckan klipp.

Nu går Youtubekanalen på sommarlov, men bloggen fortsätter som vanligt. Det har varit himla utmanande och kul. Tack till alla er som hängt med och kikat på klippen vecka efter vecka! 🐷

 

Min vecka 23

God morgon måndag!

Jag sitter på mitt kontor på Ultuna denna morgon, likt alla andra dagar den senaste veckan. Denna vecka är deadline för exjobbet, det är stressigt men på ett härligt vis, snart är det klart! Efter inlämningen väntar studentfirande och fest. Livets kontraster hörrni, det är dem som gör det spännande!

Veckans planer

Måndag till torsdag kommer allt handla om exjobbet. Ikväll är det deadline till min handledare och sedan är det de sista ändringarna som ska göras innan det ska till examinatorn på torsdag. Sedan kan jag andras ut och fira! På onsdag är planen att åka hemåt Dalsland för festligheter, innan det på söndag bär av mot en ny stad.

Veckans student

På torsdag tar min lilla lillebror studenten. Grattis! 💙
Ofattbart att han är vuxen nu och att vi slutar skolan samtidigt. Han blir mekaniker på tunga fordon och ska fixa traktorer. Det är perfekt att kunna fråga honom om allt som rör maskiner för mig som inte har så bra koll. På lördag ska vi ha en gemensam fest för vänner och familj för att fira min examen och hans student.

VECKANS FLYTT

På söndag flyttar jag, men det är inte så dramatiskt som det låter. Jag ska hyra en mysig studentlägenhet i Örebro över sommaren och lägenheten i Uppsala med sambon står kvar. Jag flyttar till Örebro för jobb, men exakt vad jag ska göra det får ni höra mer om nästa vecka…

Min vecka 21

God morgon!

Även denna måndagsmorgon sitter jag i en buss påväg på studiebesök. Balveckan är härmed inledd och på lördag är den stora dagen! Peppen är total och fjärilarna i magen har vaknat upp ur sin långa vinterdvala. Men innan det är dags att fira examen, sommaren och livet väntar en händelserik vecka.

Veckans planer

I dag är det studiebesök hela dagen, denna veckan är det en gård med uppfödning av slaktkyckling som vi ska besöka. Imorgon står en diskussion med inbjudna aktörer inom fjäderfäbranschen på schemat, det ska bli väldigt roligt. Det är altid givande när externa föreläsare från näringen är inbjudna. På onsdag är sista dagen på praktiken, dessa veckor har gått otroligt fort. Jag har trivts så himla bra på Näringsdepartementet och enheten. På torsdag och fredag är det ledigt vilket betyder exjobb och tentaplugg.

Veckans vårbal

Hela veckan är en väntan på lördag och vårbalen på Ultuna Studentkår. Klänningen ska hämtas, naglarna ska målas och håret ska fixas. På torsdag och fredag är det ringverspub, minst en av dagarna ska jag gå. På fredag eftermiddag anländer min kära tvillingsyster för att vara min gäst på lördag, tillsammans med min sambo. Känns fantastiskt att få fira min examen med mina bästa personer och mina fina vänner. På lördag hoppas vi att solen skiner när vi tar på oss våra agronomringar och skålar i bubbel!

Veckans restaurangtips

För flera veckor sedan bokade jag ett bord på Miss Voon i Uppsala, en relativt nyöppnad restaurang på elfte våningen mitt i stan. I lördags var det äntligen dags. Maten och drinkarna var otroliga och utsikten var nästan ännu bättre. Konceptet med asiatiska smårätter är spännande och servicen var toppen. Jag åt hummer och löjrom, men enligt sällskapet var oxkinden även den toppklass. Stort plus för att köttet  var svenskt.

Slutspurt

Hej på er!

Jag loggar in här lite snabbt nu för att tala om att det inte blir något nytt klipp på Youtubekanalen i dag. Tiden har helt enkelt inte funnits denna veckan, det är på tok för mycket att göra med exjobb, praktik och fjäderfäkursen. Jag fokuserar på att beta av en sak i taget och utnyttja alla dygnets timmar.

Låt oss glädjas åt solen och så hörs vi som vanligt igen på måndag!

Foto: Peter Milén 

Min vecka 20

God morgon måndag!

Jag sitter i en buss påväg för en dag med studiebesök. Helgen har inte varit spännande utan den ägnades mestadels åt exjobbet. Förutom lördagkväll som bjöd på middag med vänner boendes utanför Uppsala. En välfylld vecka väntar och nedräkningen mot examen skenar. Vi kikar på vad som väntar!

Veckans planer

I dag måndag är det som sagt studiebesök hela dagen. På tisdag är det en övning i fjäderfäkursen och på eftermiddagen ska jag sitta med exjobbet. Onsdag till fredag är det praktik på Näringsdepartementet, bara fyra dagar kvar där nu. Tiden går så fort.

Veckans studiebesök

I dag måndag är vi ute på studiebesök med fjäderfäkursen. Under förmiddagen ska vi besöka en äggproducent som både har konventionella och ekologiska höns och i eftermiddag ska vi besöka en mindre gård med vaktlar. När vi är så här stora grupper ute på studiebesök så är det alltid en risk för djurägaren med smittor. Smittskydd är så viktigt och vi har alltid blivit påminda om det i varje kurs. Om man besöker en gård ska man alltid ha rena kläder och skor, det bästa om du går in i stallarna är om gården har kläder och skor som du kan byta om till. Sedan är det också noga med att du inte besökt någon annan gård med djur inom 48 timmar. Jag skulle säga att vid besök i fjäderfäbesättningar är det ännu viktigare att tänka på detta, inte minst nu när det nyss varit utbrott av fågelinfluensan.

Veckans tips

På lördag, den 20 maj mellan klockan 11-17 är det Fascinerande växters dag i Linnéträdgården. Detta är en dag som återkommer varje år, men just i år slås den ihop med firandet av Linnés födelsedag. Det kommer hända många spännande saker, bland annat är det en växt- och hantverksmässa och andra utställare på plats. Sedan kommer jag vara där! SLU Studentpool ska hjälpa till under dagen med olika växtexperiment och hålla små föreläsningar på temat växtodling. Jag tror det blir en jätterolig dag och jag håller tummarna för soligt väder!

Foto: Peter Milén

Drömlistan – Att vara någons mentor

Hej på er denna torsdag!

Dags för veckans klipp på Youtubekanalen, det handlar om ännu en punkt på Drömlistan. Den är lite djupare och en aning mer filosofisk än vanligt, men för mig är den väldigt viktig. Jag vill ge tillbaka. Jag vill få chansen att vara någons mentor, att ta emot praktikanter eller bara komma med ett gott råd. Jag har genom hela min utbildning haft personer som stöttat mig och det är otroligt skönt. Jag vet hur det är att vara 20-nånting, mitt i en utbildning och inte veta vad som väntar sedan. Att också vara tjej och van att prestera gör inte det hela lättare. Det må låta lite flummigt, men för mig är det här ett viktigt ämne.

Hittar någon av er detta klipp om fem år och behöver en praktikplats- kontakta mig. Har jag mot förmodan glömt, skicka en länk till klippet! Då har ni garanterat ett ja från mig.

Min vecka 19

Ny vecka och jag har blivit ett helt åt äldre. Att passera 25-årsstrecket känns fantastiskt, livet blir bara roligare och det är spännande år som väntar.  Men nu ska vi kika på min vecka, den är kanske inte så spännande utan allt rullar mest på. Vardag i all sin härlighet.

Veckans planer

Jag är glad att denna veckan inte innehåller en extra ledig dag, det har varit många röda dagar den senaste tiden. Röda dagar är härligt, men jag utnyttjar dem sällan till pluggande. Måndag tillbringas på Ultuna, resten av veckan är jag i Stockholm för praktik. På onsdag är det tredje tillfället på knivkursen och det är dags att börja med handtaget. Helgen är oplanerad, vilket denna veckan betyder exjobb från kontoret.

Veckans avslut

I dag har jag den absolut sista föreläsningen under min utbildning, den handlar om biosäkerhet och sjukdomar hos fjäderfä. En konstig känsla, föreläsningar är vardag efter fem år på universitetet. Om det inte hade varit så mycket firanden den senaste tiden hade det nästan varit läge för ett glas bubbel ikväll.

Veckans Bästa

I förra veckan firade jag min 25-årsdag, först i Uppsala i torsdags och sen hemma i Dalsland i lördags. I strålande solsken styrde vi upp en brunch vid sommarstugan. Familj och släkt var samlade och det var fantastiskt mysigt. Jag är otroligt tacksam för alla fantastiska människor jag har runt omkring mig och jag kommer leva länge på dessa dagar. Tack snälla, snälla ni!